Soita 050 365 0001 / Heidi

 

Postia Aurinkolaaksosta

  

 • Hiljainen tulehdus ja rasvat

  Moikka!

  Mitä sinulle kuuluu? 

  Tänään ajattelin kirjoittaa sinulle hiljaisesta tulehduksesta ja rasvoista. Olet varmasti kuullut niistä jo paljon, mutta tiedätkö mitä voisi tehdä, jotta saisi sammutettua tulehduksen elimistöstä tai mistä havaitset onko sinun kehossasi tulehdustila?

  Voi olla, ettet huomaa mitään oireita – siksi sitä kutsutaankin hiljaiseksi tulehdukseksi. Erilaiset allergiat, atooppinen iho, sairastelukierre, suolistovaivat, uniongelmat, nivelkivut tai muut pienet vaivat voivat kertoa siitä, että elimistössä ei ole kaikki kunnossa. Ne ovat usein sellaisia pieniä vaivoja, että niihin tottuu ja ne muuttuvat normaaliksi olotilaksi. Minäkin ennen ajattelin, että minulla on atooppinen iho ja siksi minulla on aina kuivat kädet ja rohtuneet huulet. Niin vain on. Mukanani oli aina käsirasvatuubi ja huulirasva. Oli, muttei ole enää. Kerron kohta mikä muuttui.

  Millainen on tulehdusta hillitsevä elämäntapa? Onko se sellainen, että kaikki hyvä kielletään. Ei suinkaan – annas, kun kerron.

  Yhtenä tärkeimpiä asioita on huomioida ruokavaliossa rasvat – omega 3 rasvahappojen saanti. Suosittelen ottamaan kalaöljy valmistetta. Miksi? Siksi, että nykyinen ravintomme ei sisällä tarpeeksi omega3-rasvahappoja. Kalaa pitäisi syödä 2,5kg viikossa ja mielellään raakana saadakseen tarpeeksi omega3:sta. Itse ajattelen, että kalaöljy on osa päivittäistä ruokaani, kuten loraus mantelimaitoa kahvissani.

  Mistä sitten tiedät minkä purkin tai pullon valitset kaupasta? Tärkeintä on katsoa EPA ja DHA pitoisuudet, annostus ja mikä pitää kalaöljyn fressinä. EPA ja DHA pitäisi olla ravintosisällössä eriteltynä ja annostuksen mukaan, jotta on vertailtavissa. Mitä isompi luku sitä parempi. Itse suosin sellaista, jossa on EPA yli 1200mg ja DHA yli 600mg 12ml annostuksella. Annostus olisi hyvä olla sidottu henkilön painoon, koska muutoin se ei voi mitenkään vastata tarvetta. Esim. jos purkin kyljessä on 3 kapselia päivässä niin voiko sama annos olla 50 kiloiselle ja 100 kiloiselle? Nestemäinen on helpoin annostella ja imeytyy paremmin.

  Kapseleissa on haasteena se, että kapselin sisällä on itse kalaöljyä todella vähän ja jokaisen kapselin mukana nielaiset myös liivatetta tai muuta turhaa sidosainetta. Säilyvyys on suuri haaste. Jokainen tietää, että kala härskiintyy huoneenlämmössä pian, mutta oudosti kalaöljyn oletetaan säilyvän. Kalaöljyn valmistuksessa siitä katoaa luontaiset polyfenolit, jotka pitäävät sen tuoreena. Säilyäkseen siihen pitää lisätä jotakin, joka estää sen härskiintymisen. Joissakin siihen on käytetty E-vitamiinia. Kokeilin itse monia eri valmisteita, kunnes löysin valmisteen, joka toimii ja maistuu hyvälle.

  Löysin Zinzinon Balance oil – kalaöljyn, se on nestemäisessä muodossa. Otan sitä 3 ruokalusikallista päivässä ruokailun yhteydessä. Annostus on 0,15ml/painokiloa kohti ja olen mitannut, että 3 ruokalusikallista on minulle sopiva määrä. Balance oilissa on säilyvyys turvattu vahvalla oliiviöljyllä. Mistä tiedän, että tämä valmiste on minulle oikea ja toimii? Testasin rasvahappotasapainoni ennen kuin aloitin Balance oilin.

  Olin käyttänyt aiemmin laadukkaita kalaöljykapseleita, joissa annostus oli 2 kapselia päivässä ja olin ottanut 3-4 kapselia. Siitä huolimatta testitulokseni oli 7,9:1 – eli elimistössäni oli liki 8 kertainen määrä omega6:sta suhteessa omega3:een – epätasapaino viittasi elimistössä olevaan tulehdustilaan. Käytettyäni öljyä 4kk otin toisen testin ja olin päässyt 3:1. tulokseen. Oli palkitsevaa itse nähdä miten tuote on toiminut ja miten tulokset oli parantunut. Testi oli vain yksi mikä vahvisti tuotteen sopivan ja toimivan minulle.

  Ensimmäiseksi huomasin, että rasva-aineenvaihduntani normalisoitui ja minulta tippuikin painoa 7 kiloa 2 kk aikana. Huomasin myös, että en enää tarvinnutkaan jatkuvasti huuli- ja käsirasvaa. Ajatukseni kirkastuivat, en tosin ollut edes huomannut, että ajatukseni olivat sumuiset ennen kuin huomasin aivosumun hälvenneen. Siinä taas yksi esimerkki siitä miten vaivat hiipivät elämäämme pikkuhiljaa niin ettemme edes huomaa. Uusia ideoita pulpahteli mieleen ja minulla oli myös energiaa toteuttaa niitä. Olo oli parempi kuin aikoihin. 

  Kalaöljyn lisäksi kannattaa tarkistaa mitä muita rasvoja käyttää. Itse suosin laadukasta kylmäpuristettua oliiviöljyä, voita ja kookosöljyä sekä joskus ghee:tä - kirkastettua voita.
  Rypsi-, rapsi- ja auringonkukkaöljyt jätän suosiolla kauppaan. Niitä en halua enää pullosta. Saan kasvirasvoja jo riittämiin esim. kaupasta ostetusta leivästä. Oletko huomannut, että kasvirasvoja lisätään lähes kaikkeen teollisesti valmistettuun. Katsoppa huviksesi tuoteselosteita, saatat yllättyä.

  Pähkinöistä ja siemenistä saamme myös hyviä rasvoja. Niitä kannattaa syödä päivittäin noin kourallinen.

  Ethän pelkää rasvoja tai rasvoista saatavaa energiaa? Meidän pitää saada rasvaa, jotta voimme hyvin. Rasvat vaikuttavat kaikkialla elimistössämme kuten sydämessä, verisuonissa, aivoissa, nivelissä ja suolistossa.

  Parasta on, kun valmistaa ruuan itse niin tietää mitä ne sisältää. Valmisruuissa on paljon turhia raaka-aineita, joita on lisätty sinne tuotteen säilyvyyden, koostumuksen ja edullisen valmistamisen vuoksi. 

  Esimerkkinä tyttäreni koulun lounas kalakeitto, jonka tuotesisältö: vesi, peruna, lohifilee 15%, seifilee 15%, sipuli, kalaliemijauhe 2% (suola, kala-aromi, hiivauute, yrtit ja mausteet), margariini (rypsiöljy, vesi, palmurasva, kookosrasva, emulgointiaine E471, happamuudensäätöaineet E330, E500, aromi, A- ja D2-vitamiini, väri E160a), tilli, ruokakerma lakt (kerma, vesi, muunnettu maissi- ja tapiokatärkkelys). 23 ainesosaa.

  Kotona tehtyyn kalakeittoon laitan: vesi, peruna, porkkana, sipuli, kalafile (voi itse päättää mitä kalaa ja kuinka paljon) suola, tilli ja halutessa voi lisätä luomukermaa. 7 ainesosaa. Kumpi on maukkaampaa?

  Ai niin, mistä sitten tiedät mikä on sinun tilanteesi? Voit testata sen.

  Yksityisellä terveysasemalla voit käydä mittauttamassa herkkä-CRP (hs-CRP) luvun, sen pitäisi olla alle 1mg/l. Sekä toinen tulehduksesta tietoa antava testi on rasvahappotesti, joka mittaa omega3-omega6 tasapainoa. Tuloksen tulisi olla 3:1 tai pienempi. Minun palveluihini kuuluu rasvahappotesti ja käyn tulokset kanssasi läpi. Jotkin yksityiset lääkäriasemat tekevät niitä myös, mutta pystyn tarjoamaan testin sinulle edullisemmin kuin lääkäriasemat. 

  Rasvat ovat vain yksi, jotka vaikuttavat elimistömme tulehdustilaan. Muita ovat mm. stressi, uni, liikunta ja ruokavalio kokonaisuudessaan. Jostakin pitää aloittaa itsestään huolehtiminen ja kalaöljyn lisääminen ruokavalioon on helppo tapa. Niin ja ennen kuin ehdit sanoa, että olet kala-allerginen tai vegaani niin kerron sinulle, että siihenkin löytyy ratkaisu. Kalaton omega3- öljy, valmistettu merilevästä ja yhtä tehokas. 

  Tuu käymään tai laita viestiä niin jutellaan lisää. Voi hyvin!

  Aurinkoisin terveisin
  Heidi

    Takaisin
  0 kommenttia:
  Kommentoi:
 


Aurinkolaakso Oy

 Parolantie 7, 13130 Hämeenlinna

Heidi Hiekki

 0503650001
 aurinkovalmennus@gmail.com